Nézőpont: Pofa kell hozzá

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter
S-es méretű tojások? Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy – szól a Hofi-örökzöld, amit egyébként eredetileg a hosszúpályi születésű kommunista politikus, Marosán György mondott az elvtársainak. Égerházi Péter írása.

Ma ugyan elvtársak már nincsenek (nincsenek?), de a szitu mintha hasonló lenne: csak érzéki csalódás, hogy a korábban megszokott méretes tyúktojások konvergálnak a galamboké felé, nem kell mindenben mindjárt a rosszat látni polgártársak. Örüljünk, hogy egyáltalán lehet kapni jó lengyel, meg a fene tudja milyen tojást, mit kukacoskodunk (pardon az egy másik import selejt) állandóan. Nemhogy örülnénk, hogy olcsóbban jutunk hozzá, meg így a koleszterinszintünk is jobban kordában tartható. Lám, még hálásak is lehetnénk, hogy a rendszerváltás után szisztematikusan leépítették a mezőgazdaságunkat, így is elég kövérek vagyunk, meg sok egészségtelent eszünk, mi lenne, ha a zsemle meg a tojás is nagyobb lenne, meg a szalámi és a virsli húsból lenne.

Kicsi sárga, de legalább már nem is a miénk – folytathatnák időutazó nosztalgiázásunkat, csakhogy Bástya elvtárs már a múlté, meg szoci tábori kalákában sem termelünk már rizst a Hortobágyon. Az önellátást felváltotta az önámítás, hogy jó ez így nekünk. Ami nincs az országban, behozzuk, hiszen így még olcsóbb is, hogy silány, nem számít. A paraszt ül otthon és várja a földalapú támogatást, kivertük az almafákat, leépítettük a tehén- a sertés- és a baromfiállományunkat is, de legalább a pofánk még mindig nagy.

– Égerházi Péter –


Mégiscsak számít a méret?
Hajdú-Bihar – Az Európai Unióban csak hazánkban és Szlovákiában kerülhet a polcokra S-es méretű tojás.
Sporthírek