Nézőpont: Össznépi sportág

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Negyedszázaddal a rendszerváltás után, semmivel sem állunk jobban becsület dolgában, mint az „átkosban”, amikor legtöbben bocsánatos bűnnek tartották a szocialista javak magántulajdonba vételét. Égerházi Péter írása.

A lakatos, az autószerelő vagy a karbantartó így hordta haza apránként a gyárból otthoni szerszámkészletét, sokan még házat is így építettek. A csúnya kapitalizmusban ezt már nem lehet megtenni, így marad az ügyeskedés – amivel csak lehet.

A vállalkozók körében az egyik legelterjedtebb módi az adócsalás, amit persze többféleképpen lehet magyarázni, de tény, a tollasodás mértéke a merészségtől függ, ki, mit mer vállalni, hogy több pénz maradjon a zsebében. Az egy másik vetülete a dolognak, hogy az állandóan változó szabályzók sokszor bele is kényszerítik őket, ha talpon akarnak maradni.

Maradjunk azonban most a nem ebbe a körbe tartozóknál. Sokszor gondolkodtam már azon, miért csal az, akinek az a pénz nemhogy megélhetésre, de még csak nem is luxusigényeinek kielégítésére, hanem csupán bankbetétje gyarapítására kell. Csak találgathatok, de úgy vélem, arroganciából. Aki mindent és mindenkit megvehet, nehogy már éppen ebben legyen jogkövető, ami egyébként is hiányzik a szótárából. Éppen ilyen gondolkodást tükröz, hogy láthatóan jó egészségnek örvendő emberek luxusterepjárójukkal rendszeresen rokkantkártyával parkolnak. Évekkel ezelőtt hétköznaponként „mozgássérültek” hada lepte el a belvárosi parkolókat. Össznépi sportággá fejlődött ez is a csalásban, melyben a NAV rostáján fennakadtak a premierligások.

– Égerházi Péter –