Nézőpont: Orbán Viktor fejére nőtt

Akt.:
Orbán Viktor
Orbán Viktor - © Fotó: Getty Images
Amikor a Fidesz először kormányzati pozícióba jutott, hatalmas hendikeppel indultak a szocialistákkal szemben. A „fideszes” fiúk mögül ugyanis hiányzott az a gazdasági hátország, ami a szociknál (akik a pártállamból átmentett, jól bejáratott kapcsolatokkal érkeztek meg a többpártrendszerbe) megvolt, és ami nélkül még a legzseniálisabb politikai felépítmény is ingatag. Petneházi Attila írása.

Azzal, hogy ezt a hiátust a politikustársai felismerték, a párt gazdasági főideológusának a szerepét egyszersmind felértékelték. Innentől kezdve Simicska Lajos és csapata szabadkezet kapott abban, hogy hogyan, hiszen a lényeg az volt, hogy miért; és persze az, hogy minél előbb…

Talán meghökkentő a párhuzam, mégis kínálja magát; főleg a múlt pénteki történések okán. Nem lehet, hogy megismétli magát a legújabb kori történelem, és Orbán Viktor úgy jár Simicska Lajossal, mint néhány évvel korábban Gyurcsány Ferenc járt Puch Lászlóval? (Puch az MSZP pártpénztárnoka, egyszersmind gazdasági főideológusa volt. a szerk.) Hogy az első helytartó hirtelen a vezér fejére nő?! Csakhogy, miközben Orbán mögött jól láthatóan már formálódik egy másik gazdasági hátország, Simicska mögül végleg kiléphet az eddigi „királycsináló” politika.

– Petneházi Attila –