Nézőpont: Ne legyen több aprószent!

Nézőpont: Ne legyen több aprószent!
© Fotó: Wikipédia
Döbbenetünk az egeket ostromolja, ha kisgyermekek súlyos bántalmazásáról hallunk. Képtelenek vagyunk felfogni, hogyan lehet egy gyámoltalan, védekezni sem tudó kicsire kezet emelni. Égerházi Péter írása.

Erre nincs semmiféle mentség, nem lehet megmagyarázni idegességgel vagy rossz körülményekkel, ehhez embertelennek kell lenni. Sajnos, az emberiség történelmét ennek ellenére végigkísérték a gyermekek elleni szörnyű gaztettek. Talán nincs is olyan felnőtt, hívő egészen biztosan nem, aki ne tudná, hogy Jézus megszületésének hírére Judea királya, Heródes az összes két év alatti fiúgyermeket legyilkoltatta Betlehem környékén. Mintha nem lett volna gyermeke, akinek a közelsége a legkeményebb férfi szíveket is képes meglágyítani – alapesetben. Mert a felnőtt – gyermek viszony annyira különleges a felelősség egyoldalúsága miatt, hogy fel sem merülhet a reakcióra válasz retorzió. Ellenkező esetben kizökken a természet rendje, mint a legyilkoltatott kisdedeket aprószentekké tevő Heródes esetében. Sajnos, később is nagyon sokszor történt ilyen embertelen öldöklés.

Tizenkét év börtön (még nem jogerősen) gyermekbántalmazásért, sok vagy kevés – ízlelgeti az ember. Első felindulásában még a lassú tűzön megpirítás is eszébe jut, aztán jön egy durvább ötlet. A bántalmazó egyszeriben váljon érző szívű felnőtté, aki ettől kezdve nem tud megszabadulni tette súlyától. Ennél nem lenne nagyobb büntetés, ami élete végéig elkísérné.

– Égerházi Péter –