Nézőpont: Miénk a kert, vigyük haza!

Illusztráció
Illusztráció
A közbiztonság terén jelentős kihívásokkal küzdő kis falu önkormányzata pályázati úton keresett mezőőrt, és bár jelentkezők még voltak is, alkalmas ember egy sem akadt. Petneházi Attila írása.

Az egyik erkölcsi bizonyítvánnyal nem rendelkezett (és nem azért, mert elhagyta a pecsétes papírt), a másik meg nyolc faluval odébbról próbálta volna az ittenieknek megmondani a tutit. Aki viszont erkölcsös, valamiféle respektje van a falubeliek körében, és megfelelő helyismerettel is rendelkezik, az talán éppen ezért dönthetett úgy, hogy jobban teszi, ha az egész mezőőrösditől távolmarad.

Egy település közbiztonságát bűnügyi statisztikákkal is le lehet írni, de akinek minden héten ellopnak egy-két tyúkját, annak hiába magyaráz a rendőrkapitány. A kormány jól érezte, hogy jelentősen emelni kell a mezőőri szolgálat létrehozásához és ellátásához járó állami támogatást, a helyhatóságok valamiért mégsem állnak sorba a lehetőségért. Pedig mezőőri feladat lenne bőven, hiszen a zsiványságra hajló egykori szocialista gyári munkások unokái között mindig akadnak néhányan, akik a felmenőik kedvelt jelmondatát átköltve azt vallják, hogy „Miénk a kert, vigyük haza!”.

– Petneházi Attila –


Fizetnék a mezőőrüket
Hajdú-Bihar – A polgármesterek óvatosan fogalmaznak, amikor a létszám bővítése kerül szóba.