Nagyvilág

2016.09.15. 10:17

Brit-argentin megállapodás a szorosabb együttműködésről a Falkland-szigetek körüli vitás kérdésekben

London - Megállapodást kötött a brit és az argentin kormány a szorosabb együttműködésről a Falkland-szigetek körüli vitás kérdésekben. Az egyezség a vitatott hovatartozású dél-atlanti szigetcsoport feletti brit szuverenitást nem érinti.

London - Megállapodást kötött a brit és az argentin kormány a szorosabb együttműködésről a Falkland-szigetek körüli vitás kérdésekben. Az egyezség a vitatott hovatartozású dél-atlanti szigetcsoport feletti brit szuverenitást nem érinti.

A londoni külügyminisztérium szerdai bejelentése szerint a megállapodás alapján újraindulnak a közvetlen légijáratok Argentína és a Falkland-szigetek között.

A két kormány emellett megkezdte a korlátozó intézkedések feloldásának előkészítését olyan területeken is, mint az olaj- és földgázkitermelés, a hajózás és a halászat.

Az akkor 1800, ma hozzávetőleg háromezer lakosú szigeteket az argentin hadsereg 1982-ben rajtaütésszerűen megszállta, a három nappal később útnak indított brit expedíciós haderő azonban visszavívta. A 74 napos háborúban 255 brit és becslések szerint 655 argentin katona esett el, emellett három szigetlakó is meghalt.

Argentína azóta sem mondott le az olajban és egyéb természeti kincsekben rendkívül gazdag szigetekre támasztott területi igényéről, de Mauricio Macri argentin államfő "újfajta viszonyrendszer" kialakítását hirdette meg Nagy-Britanniával, amikor tavaly decemberben hivatalba lépett.

Elődje, Cristina Fernández de Kirchner szinte folyamatos politikai konfrontációban állt Londonnal a szigetek feletti fennhatóság kérdésében, és számos korlátozó intézkedést jelentett be. Az argentin kormány három éve például jogi eljárással fenyegette meg azokat az olaj- és földgázipari vállalatokat, amelyek a Nagy-Britanniától 14 ezer, Argentínától 530 kilométerre fekvő Falkland-szigetek térségében folytatnak feltáró tevékenységet.

Kirchner elnöksége idején emellett előzetes hatósági engedély nélkül nem köthettek ki olyan turistahajók Argentínában, amelyek előzőleg a Buenos Aires által Malvinas néven emlegetett szigeteket is útba ejtették.

A szerdán bejelentett együttműködési megállapodás a brit külügyminisztérium közleménye szerint az utóbbi több mint másfél évtized "legjobb híre" a szigetcsoport ügyében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!