Nézőpont: Magát köti gúzsba

Akt.:
Elszállították a Munkácsy-festményt
Elszállították a Munkácsy-festményt - © Fotó: HBN
Már-már fellélegeztem, amikor az elmúlt másfél hétben emlegetett jogszabályt elfogadta pénteken a kormány. Úgy kommunikálták ugyanis, hogy ez az egyetlen, vagy legalábbis nagyon az utolsók közül való akadály, ami a Munkácsy-trilógia együtt tartásának útjában áll. Fabók Ágnes írása.

Három egymástól független értékbecslő által mondott ár átlaga az, amit legfeljebb megadhat egy műalkotásért az ország egy magánszemélynek – áll a rendeletben.

Ez logikus, megköti a kormány kezét, hogy ne vásároljon százmilliárdokért egyetlen műtárgyat sem. Sőt, mondhatnám megnyugtat a tudat, hogy van egy ilyen „fék”. De rögtön utána Baán László szavai csengenek fülembe: „senki sem zsarolhatja meg az államot”. De vajon ez fordítva megtörténhet? Természetesen nem. Az állam, vagyis a kormány mond egy összeget, amiért hajlandó megvenni egy alkotást. Ha az eladó ennyiért nem adja, a kormány feltartja a kezét, s nyugodt szívvel mondhatja: rajta nem múlt, ő mindent megtett, köszöni, de nem kér(het)i. E rendelettel ugyanis, nem elősegítik, hanem éppen gúzsba kötik saját kezüket. S tartok tőle, ezt a trilógia és Debrecen bánja.

– Fabók Ágnes –