Nézőpont: Kisemberek

Kovács Zsolt
Kovács Zsolt
Drágul a buszközlekedés – panaszkodik ismerősöm, aki nap mint nap busszal jár munkába Debrecenbe. Az most persze más kérdés, hogy munkaadója szerint a bejárás költsége benne van a fizetésében. Kovács Zsolt jegyzete.

Szóval lényegében a vonatjegy árát meghaladja a buszjegyé. Az iszonyatos üzemanyagárak mellett érthető, hogy emelkedik az utazási tarifa, ugyanakkor – nem titok – az államnak is folyamatosan kell a pluszbevétel. Nézzünk azonban a felszín alá egy kicsit. Kik is járnak busszal? Egészen biztosan nem a gazdagabbak. Tehát a kisemberek. Sokan, nagyon sokan. Mert akik nem munkába járnak a tömegközlekedési eszközzel, nekik is be kell jutni olykor-olykor a városba orvoshoz, kórházba, hivatalba, iskolába, bevásárolni. Tehát egyik oldalon elkerülhetetlen a kiadásnövekedés, a másikon viszont a nagyobb összegű bevétel. És persze a kispénzű emberektől, ismét.

Ismét bizony, mert az utóbbi években, mintha folyamatosan a hétköznapi, átlag- vagy éppen kisembert sújtaná ésszerűsítési és pénzmegtakarítási intézkedéseivel kormányunk. Azt mondják, a 16 százalékos adókulcs bevezetésével kezdődött. Akinek nincs 300 ezer forint fizetése, csökkent a fizetése. Bérkompenzálás? Adjon az egyébként is immár adókkal agyonnyomorított munkaadó. Mert ha nem, nem pályázhat…, nem kap…, nem mehet… és jól megnézheti majd magát. Sokan inkább ezt választották. Majd jött a magánnyugdíjpénztárakban megtakarított pénzek „megvédése”. Az egyik rezsim kötelezte a munkavállalót a befizetésre, a másik lenyúlta, bocsánat, biztonságba helyezte ezeket a pénzeket. Következett a cafetéria-rendszer átalakítása. Pontosabban előbb megszüntették, utána kiagyaltak egy másikat, amely – én nem tudom, nekem mondták a benne lévők – kedvezményeiben, elfogadóhelyek számában, rugalmasságában meg sem közelíti a korábbit. Folytatom: rokkantnyugdíjak felülvizsgálata – ahogyan ők ezt megélték, vegzálása –, utazási kedvezményeket rövidítették meg és szűkítették az azt igénybe vevők körét, a közszférában dolgozók béremelése elmarad évek óta, telefonadó, tranzakciós adó, és tervezik, hogy a családi pótlék egy részét cafetériában adják ki.

Tudom, nem teljes a felsorolás, így is szép termés az elmúlt bő két esztendőre. Attól a kormánytól, aki kimondottan is a hétköznapi emberek, munkásemberek, kisemberek, valamint a középosztály javát szolgálja intézkedéseivel. Igen, azokat szolgálná, csakhogy Magyarországon ezek szerint csak igen kevesen tartoznak az említett csoportok valamelyikébe. Sokkal inkább – és ez saját tapasztalat is – a kispénzűek, az egyik napról a másikra élők, no meg az anyagilag és egzisztenciálisan lecsúszók közé. Leginkább őket találják el az intézkedések, ha több pénzt kíván az ország büdzséje, már a nagy számok törvénye alapján is. Mert élni és ehhez pénzt költeni, újabban pedig mindenből adózni, muszáj.

Kovács Zsolt

Címkék: , ,