Nézőpont: Kidőlt a tréfa

Akt.:
Az április 1-jei porvihar a védett fákat sem kímélte Debrecenben.
Az április 1-jei porvihar a védett fákat sem kímélte Debrecenben. - © Fotó: Fábián György
„Humorban nem ismerek tréfát.” Karinthy szavai szállóigévé váltak. Jó lenne azonban, ha április elsején komolyan megfontolnánk. Ilyenkor ugyanis évről évre mind többen feltétlen viccesek, vagy egyenesen trollok akarnak lenni – ahogy Valentin napon mindenáron szerelmesek –, mert azt gondolják ez a minimumelvárás. Fabók Ágnes írása.

Kár, hogy a humor nem az… A hírportálok egymásra licitálva igyekeznek megfelelni ennek a trendnek, aki pedig nem érti, vagy épp „nem veszi” a – sokszor sértő – poénjaikat, azt képesek ünneprontónak, humortalan alaknak bélyegezni.

E bolondos napon a trollkodóktól tartók persze igyekeznek „résen lenni”, hogy ne nevethessenek rajtuk kárörvendően ismerősök vagy épp ismeretlenek monitoraik előtt ülve. Kételkednek minden szóban, hírben, fotóban. Így, sokan a Debrecen felé közelítő porvihar hírét is ilyen április elsejei tréfának hitték, amit a hírportálok agyaltak ki. Volt aztán nagy meglepetés, amikor a poén helyett egy-egy kidőlt fa ütött, pontosabban dőlt, ablakok, autók törtek, mi pedig megtapasztalhattuk, a természet az időjárásban nem ismer tréfát.

– Fabók Ágnes –