Nézőpont: Kidobott pénz

Nézőpont: Kidobott pénz
Az Állami Számvevőszék munkatársai vizsgálódásaik során arra jutottak, hogy 2004 és 2010 között romlott a foglalkoztatási ráta Magyarországon. Petneházi Attila jegyzete.

Annak ellenére, hogy ez idő alatt (és ez benne a döbbenet) mintegy 1850 milliárd forint hazai és uniós forrás állt rendelkezésre, a mutató 56,8 százalékról 55,4 százalékra csökkent. Azaz: sem a foglalkoztatási szint növelésében, sem az inaktivitás csökkentésében, sem pedig a területi különbségek mérséklésében nem sikerült érdemi javulást elérni. De akkor mégis mire ment el ez az irdatlan mennyiségű pénz?

Talán a kilátónak indult, ám végül negyven centi magas szalonnasütővé silányult torzókra? (Lásd Bodrogkeresztúr egyik idegenforgalmi “látványossságát”!) Vagy luxus családi házak olyan úszómedencéire, amelyek az uniós kérelemben még tűzivíz-tározókként kiáltottak számottevő közösségi támogatásért? Vélhetően nem, hiszen az Unióban “felcímkézett” pénzek vannak, ezért a “falunak új munkahelyek kellettek volna a sportcsarnok helyett” féle kijelentések értelmetlenek. A helyzet rosszabb, hiszen nálunk úgy nem létesültek új munkahelyek, hogy közben az önkormányzatok inge-gatyája ráment a csilivili sportcsarnokok és/vagy látványfürdők fenntartására.

Petneházi Attila