Nézőpont: Ki kongat?

Az Árpád-téri templom
Az Árpád-téri templom - © Fotó: Matey István
Épített környezetünk számára mi vagyunk a víz. Nélkülünk nem létezhetnénk olyan csodák, mint a milánói dóm, a párizsi Eiffel-torony vagy a dubaji felhőkarcolók a sivatag közepén. Fabók Ágnes jegyzete.

Másrészt viszont épp mi vagyunk azok, akik e remekműveket elsodorjuk, akár az ár, vagy csak lassan porszemenként erodáljuk el, mígnem összeomlik magától. Ott van például a római Colosseum, ami mellett több sávon robog a forgalom. Előbb-utóbb a modern kor ledönti az évszázadokon át az emberiség dicsőségét hirdető épületet.

De ne menjünk ilyen messze. A Nagytemplom előtt nem olyan rég még naponta többször dübörgött el a 31-es busz (is). Évtizedek teltek el, amíg valaki rájött, pontosabban elég hangosan kongatott egy vészharangot: változtassunk, mert baj lesz. Bizony nehéz volt a kényelem feladása. Ma viszont már az lenne a furcsa, ha újra ott mennének előtte az autók, buszok. Akkor még idejében észbe kaptunk, s a Nagytemplom megmenekült. De mi lesz a csonka templommal, vagy az Árpád térivel, ha nem lesz ki kongassa a vészharangot?

– Fabók Ágnes –

Címkék: ,