Nézőpont: Ki kaphat kivételt?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: theguardian.com
Hiába minden észérv, a kormány tavaly év vége felé úgy döntött, hogy március 15-étől a nagy bevásárlóközpontokat vasárnap be kell zárni. A közvélemény-kutatásokban nem mérhetően alacsony népszerűséggel rendelkező KDNP szerint a hét utolsó napja nem arra való, hogy az emberek bevásárolni menjenek. Orosz Csaba írása.

Inkább irány a templom, vagy legyünk a családunkkal. Szerintem, aki akarta, eddig is választhatta ezt a programot, nem voltak zárva a templomok, és kirándulni, rokonokat látogatni sem volt tilos. A törvényalkotók szokás szerint most is sok „kiskaput” tettek a jogszabályba. A bezárás alól első körben felmentést kaptak például a 200 négyzetméternél kisebb, családi fenntartású üzletek. Szintén nyitva lehetnek vasárnap a piacok, a vásárok, a benzinkutak, a nemzeti dohányboltok, a gyógyszertárak, a reptereken, a pályaudvarokon, egészségügyi intézményekben, a börtönökben kialakított üzletek és szabad a katonai objektumon belül folytatott kereskedelmi tevékenység is. Aztán megint nyílt a „kiskapu”, kivételt kaptak a kikötők.

Az imént felsorolt helyeken dolgozó eladók nyilván különleges lények, nem fáradnak el egész héten, bírják a vasárnapi munkavégzést. Mostanában arról szólnak a hírek, hogy már a plazák is kivételt kérnek. Végül kinek kell bezárni?

– Orosz Csaba –