Nézőpont: Ki fog itt dolgozni?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Emlékszem, jó huszonöt éve azzal kezdődtek a szakmunkásképzés problémái, hogy az iskolapadból kikerült, és a „gyakműhelyben” csak Ladát meg Wartburgot látott fiatal szakik hozzá se nagyon tudtak szagolni az akkortájt már fel-feltűnő nyugati márkájú autókhoz. Petneházi Attila írása.

Aztán a helyzet tovább romlott, a korábbi (volt szocialista nagyvállalatokra és/vagy ipari szövetkezetekre alapozott) képzőhelyek megszűnésével gyakorlatilag a szakmunkásképzésünk alól kirántották a szőnyeget.

Mostanra odáig jutottunk, hogy ha például egy agrárvállalkozásnak állattenyésztőre, növénytermesztőre, gépkezelőre vagy szerelőre van szüksége, akkor a legjobban teszi, ha gyorstalpalón képez magának. De említhetnék iparvállalati példát is, amikor a cég (a jelentős anyagi kárt elkerülendő) házon belül indít műszakirajz-olvasó tanfolyamot a szakmunkástanulóknak. Persze, mindig vannak ügyes gyerekek, akik a képzés anomáliái ellenére képesek akár diákolimpiai sikereket is felvillantani. Igaz, őket meg művészet itthon tartani. A baj nem kicsi, hiszen lassan minden második cégvezető arra panaszkodik, hogy nehezen vagy egyáltalán nem talál megfelelő munkaerőt.

– Petneházi Attila –