Helyi közélet

2015.12.10. 16:37

Orbán Viktor: a migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán

Budapest - A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán, "továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat, bővíteni fogjuk" a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is - mondta Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Stipendium Hungaricumban részt vevő hallgatóknak rendezett fogadáson.

Budapest - A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán, "továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat, bővíteni fogjuk" a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is - mondta Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Stipendium Hungaricumban részt vevő hallgatóknak rendezett fogadáson.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi.

A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért "minden ilyen politikát elutasítunk".

Orbán Viktor arról is szólt, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot: jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók, ezt 80-ra szeretnék növelni. Hozzátette: a kormány az ehhez szükséges forrásokat a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat.

Itt biztonságban vannak, a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak - mondta.

Felidézte: régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai-magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási kapcsolatok alakultak ki, ez ápolásra érdemes örökség. Hangsúlyozta, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban részt vevő külföldi hallgatók részére az Olasz Kultúrintézetben rendeztek találkozót, amelyen több vezető politikus is felszólalt. Orbán Viktor elmondta, hogy a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum-programot a keleti nyitás politikájának jegyében, azóta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében. Márai Sándort idézve hangoztatta, hogy Magyarországnak Nyugat felé kell néznie, de nem feledheti el keleti eredetét sem.

A diákokhoz a felsőoktatásért felelős államtitkár is szólt. Palkovics László az MTI-nek később elmondta: 2016-ra 3 ezerre, 2017-re 5 ezerre szeretnék növelni a programban Magyarországon tanuló külföldi diákok számát.

A magyar kormány által finanszírozott Stipendium Hungaricum jelenleg körülbelül 4 milliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg 9 milliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet - mondta az államtitkár. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, jelenleg a több mint 200 ezres diáklétszámból 22 ezret tesznek ki a külföldi hallgatók.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában