Nézőpont: Kérem a 150 ezret!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Talán, csak városi legenda, de akár meg is történhetett, hogy az idős néni az elmúlt napok valamelyikén belépett az egyik vidéki bankfiókba, és ellentmondást nem tűrő hangon közölte az ügyintézővel, hogy ő bizony kéri a 150 ezer forintját. A „milyen 150 ezer forintot?” kérdésre pedig így felelt: hát, azt a 150 ezer forintot, amit mostantól minden hónapban ingyen lehet felvenni készpénzen a bankokban… Petneházi Attila írása.

Nyilvánvalóan semmi ilyenről nincsen szó (mármint, hogy bárki ingyenpénzt osztogatna), de ez az abszurd példa is azt mutatja, hogy számos félreértés van a köztudatban az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban, amire februártól nyílik majd lehetőség. Ha kérjük, havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen készpénzt vehetünk fel az általunk korábban megadott bankszámláról. Ez persze bevételkiesést jelent a bankoknak (elemzők szerint éves szinten mintegy 36 milliárd forintban fáj majd nekik), amit biztosan nem lesznek képesek, vagy hajlandóak vállalni.

Noha törvény tiltja, hogy az ebből adódó plusz költségeket bármilyen módon áthárítsák az ügyfelekre, nagy tételben mernék fogadni arra, hogy az egyéb tételeken (számlavezetési díj, bankkártya, utalások, stb.) történő díjemeléssel, vagy éppen a még el nem törölt kedvezmények kurtításával a vám és a rév örök dilemmáját pillanatok alatt feloldják majd a pénzintézetek.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.