Helyi közélet

2015.01.27. 18:30

„Állati” nemzetközi mezőnybe kapcsolódnánk

Debrecen - Meghívásra, kapcsolatfelvétel céljából látogatott a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjába Andrea Rosati, az Európai Állattenyésztők Szövetségének főtitkára.

Debrecen - Meghívásra, kapcsolatfelvétel céljából látogatott a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjába Andrea Rosati, az Európai Állattenyésztők Szövetségének főtitkára. A vendég kedden az Állattudományi, Biotechnológiai és Környezetvédelmi Intézettel ismerkedett és tájékozódott az egyetemen folyó állattenyésztési és takarmányozási kutatásokról, fejlesztésekről.

A Debrecenben folyó munka az állati eredetű élelmiszerek határterületét érinti, lényege az állati erőforrások élelmiszerré konvertálása, vagyis előállítja és feldolgozza ezeket a termékeket – fogalmazott Andrea Rosati, az Európai Állattenyésztők Szövetségének (EÁSZ) (European Association for Animal Production) főtitkára azzal kapcsolatban, hogy mit lát a cívisváros erősségének az európai kutatások számára.

A főtitkár kedden az egyetem Agrártudományi Központja, valamint a Mezőgadaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar meghívására érkezett a megyeszékhelyre és az intézménnyel, elsősorban annak kutatásaival ismerkedett.

– Az állattenyésztést szerte a világban egyre nagyobb figyelem övezi, többek közt azért, mert sok olyan tudományos eredménnyel szolgál, amit más területeken is hasznosítani lehet. Nem utolsó sorban pedig fontos az élelmiszer termelés szempontjából, melynek folyamatosan növekvő igényeket kell kielégítenie – hangsúlyozta Andrea Rosati. A főtitkár, aki először jár Debrecenben, úgy véli, az Agrártudományi Központban magas szintű kutatómunka folyik, amit nemzetközi együttműködések létrehozásának előmozdításával szeretne támogatni.

– A főtitkárnak rálátása van az európai kutatásokra, s mi ötleteket várunk, kikkel, milyen területen tudnánk együttműködni – mondta el a meghívás céljáról Komlósi István, a DE ATK főigazgatója. A régió állattenyésztési erősségeként a tejelő tehenészetet, a baromfi- és sertéstenyésztést jelölte meg, a kutatások közül pedig a haltenyésztést, a molekuláris és a populáció genetikát, illetve az élelmiszer kutatásokat.

HBN-SzT


Az alapítók között

1949-ben Magyarország egyik alapító tagja volt az Európai Állattenyésztők Szövetségének, mely ma Európában és a mediterrán térségben (beleértve észak-afrikai országokat is) tevékenykedik. Több hazánkfia jelentősebb tisztséget viselt hosszabb-rövidebb ideig a szervezetben; például Kállay Kristóf (az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós fia) vagy Horn Artúr, aki három évtizeden át volt a szövetség vezetője – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Komlósi István elmondta, Magyarország szeretné fenntartani és megerősíteni kapcsolatát az Európai Állattenyésztők Szövetségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában