Helyi közélet

2015.06.02. 16:26

Jegyzet: Későn jött igazság

<em>Olyan mértékben volt megalapozatlan a tavalyi elsőfokú ítélet Biszku Béla ügyében, hogy érdemben felülvizsgálni sem lehet.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Olyan mértékben volt megalapozatlan a tavalyi elsőfokú ítélet Biszku Béla ügyében, hogy érdemben felülvizsgálni sem lehet. Orosz Csaba jegyzete.

Ezért az egész eljárást elölről kell kezdeni – hirdette ki hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla. A most 93 éves, háborús bűnökkel vádolt egykori kommunista vezető Biszkut egy éve első fokon öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. A januárban kezdődött másodfokú perben az ügyész életfogytig tartó fegyházért fellebbezett. Biszku ügyvédje új eljárást próbált kiharcolni, és most sikerrel járt. A Biszku Béla körüli jogi hercehurca szerintem igencsak megkésett. Sokkal hamarabb, a rendszerváltás után, a 90-es évek elején kellett volna rá sort keríteni. A vádlott hajlott korára való tekintettel a mostani eljárás már inkább bohózatra emlékeztet, mintsem komoly felelősségre vonásra. Igaz, ezek a bűnök ugyanúgy nem évülnek el, mint a nácik által, a második világháború idején elkövetettek. Ezzel együtt 25 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy 2015-ben még mindig a kommunista bűnök feltárása lesz napirenden. Sokan talán ezért is állítják, hogy nem volt igazi rendszerváltás?​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában