Nézőpont: Iszik vagy teker?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Nehéz eldönteni, milyen értékekhez lenne érdemes kötni az alkoholfogyasztás mértékét, ha az ember kétkerekű nyergébe pattan. Annyi bizonyos, hogy a frissen módosított szabályzatban foglalt „biztonságos közlekedésre képes” állapot fogalmának határai alkoholban oldódnak. Horváth Borbála írása.

Két sör után még „semmi baj sem lehet”. Négy után már a „nyugi, megküzdesz az elemekkel, a Newton sem tudhatott mindent a gravitációról, és biztosan bírsz egyenesen menni, míg a rendőr lát” mondatokra módosul az önbiztató jelmondattár. Tizennégy „szelet” folyékony kenyeret követően pedig: „bármire képes vagy, kapd fel a hátsó kerékre a szamarat, ugrass át a villamos fölött, célozd meg a Nagytemplom tornyai között a Holdat, integess az angyaloknak, és már otthon is landolsz” – gondolhatja a bátor biciklista, mígnem egy hosszú dudaszó fatörzsekké változtatja a tornyokat, autófényszóróvá a holdfényt és a hátsó ülésen a fékezéstől halálra vált gyermekarcokká az angyalokat.

Az új szabállyal az a gond, hogy az emberre bízza a mérlegelést egy olyan szerrel kapcsolatban, ami épp az ítélőképesség ellen dolgozik. A régivel meg az, hogy a két hideg fröccsöt kortyolónak egy nagyerdei koncert alkalmával taxipluszköltséggel vagy egyórás hajnali sétával kell számolnia.

A módosításnál vajon szóba sem került a jó öreg véralkoholszint-korlát?

– Horváth Borbála –