Nézőpont: Ismét lesz hitelünk?

Nézőpont: Ismét lesz hitelünk?
© Illusztráció: orientpress.hu
Az elmúlt hét egyik meghatározó gazdasági híre hazánk számára az volt, hogy a Morgan Stanley és a Fitch Ratings elemzői is kilátásba helyezték Magyarország felminősítését. Petneházi Attila írása.

Ehhez kell a konzervatív költségvetés, és a bankadót is illene csökkenteni. Ha ez megtörténik, akár már az idén befektetési ajánlású osztályzatot adhat Magyarországnak a Fitch Ratings. A Morgan Stanley elemzői szerint ez azért is sanszos, mert a Fitch pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását a korábbi stabilról. A következő felülvizsgálat november 20-án esedékes, ekkor minősíthetik fel a sokáig bóvli kategóriában tartott Magyarországot, feltéve persze,hogy nem lesznek újabb „kellemetlen meglepetések”.

Vezető hazai közgazdászokkal beszélgetve kiderült, hogy ha csak a reálfolyamatokat (a növekvő gazdasági teljesítményt, az alacsonyan tartott költségvetési hiányt, stb.) nézzük, akkor hazánk már korábban megérett a felminősítésre, csakhogy a nemzetközi hitelminősítők a holnapra vonatkozóan is garanciát várnak. Garanciát arra, hogy az esetleges felminősítést követően a kormányzati politikai részéről nem érik majd derült égből villámcsapsként újabb pofonok a gazdaság szereplőit.

– Petneházi Attila –
hirdetés