Nézőpont Intézet: Bajnai Gordont kétharmadra értékelték az emberek

Kétharmadra értékelték az emberek az iskolai osztályzatokat alapul véve Bajnai Gordon miniszterelnök munkáját – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz megbízásából készített felméréséből.

A kutatás arra is rámutat, hogy január óta sem az MSZP, sem pedig a Jobbik támogatottsága nem változott érdemben, a két párt továbbra is a parlamentbe jutók közül a második helyért küzd. Közben a Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget.

Egy ötfokozatú skálán kétharmadra értékelték a megkérdezettek Bajnai Gordon miniszterelnöki munkáját – olvasható a felmérésben. A Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai átlagosan kettest adtak a kormányfőnek, de még az MSZP támogatói is csupán erős hármasra értékelték az elmúlt egy évi tevékenységét. A felmérés szerint ennek ellenére várható, hogy a baloldali választok körében “idővel megszépül Bajnai emléke”, amely jó alap lehet egy esetleges visszatéréshez.

A közvélemény-kutatás szerint továbbra is tízből négyen – 42 százalék – Orbán Viktort látnák szívesen a miniszterelnöki székben a választások után. Bokros Lajos viszont jelentősen veszített támogatottságából, míg év elején a válaszadók 15 százaléka szerette volna Bajnai Gordon utódjának, mostanra ez 10 százalékra csökkent.

Január óta érdemben nem változott sem az MSZP – 11 százalék -, sem pedig a Jobbik – 9 százalék – támogatottsága a választásokon részvételüket biztosra ígérők körében. Mivel az aktív szavazók harmada bizonytalan vagy pedig titkolja pártszimpátiáját, a Nézőpont Intézet egyes pártok identitásképző személyeire vagy programpontjaira rákérdezve próbálta meghatározni lehetséges választásukat. Az így számított eredmények szerint a szocialisták legfeljebb 22, a szélsőjobboldal legfeljebb 18 százalékot szerezhet. A felmérés szerint figyelmet érdemel a Fidesz-tábor alakulása is, amely január óta a bizonytalanok javára enyhén zsugorodott, 47-ről 42 százalékra.

Az úgynevezett “másodlagos pártpreferencia” vizsgálat szerint a Fidesz támogatóinak 78, míg az MSZP szimpatizánsainak 84 százaléka második szavazatával is kitartana első választása mellett.

A következő Országgyűlésben a Nézőpont Intézet számításai szerint a Fidesz megszerezné a kétharmadot 264 mandátummal. Az MSZP 60, a Jobbik 51, az MDF pedig 11 emberrel számolhatna.