Nézőpont: Időtálló alkotásaink

Akt.:
Nézőpont: Időtálló alkotásaink
© Fotó: Molnár Péter
Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy néhány villamos­megállóban az esőbeálló azért olyan, amilyen, mert illeszkedik a belvárosi környezetbe. Kovács Zsolt jegyzete.

Véleményezte a városi főépítész, a városi tervtanács jóváhagyta – ez eddig rendben van, mert nyilván nekik is jóvá kell hagyni azt, ami befolyásolja beldebrecen kinézetét. De hogy valami, aminek az lenne a funkciója, hogy védjen az esőtől, a napfénytől, a széltől, ezek közül egyik funkcióját sem tölti be, és csupán annyi az „érdeme”, hogy illeszkedik a környezetébe, na, ez az, ami nekem magas.

Kicserélni, átalakítani biztosan nem fogják, mert egy rakat pénzbe kerülne, és persze az újba nem hiszem, hogy belemártaná bontószerszámát a hozzáértő. Majd, ha elhasználódik, jó sok év múlva, akkor esetleg kicsit használhatóbbat állítanak fel.

De van gondom, és szerintem másoknak is az állomásnál, hogy messze van a fel- és leszállóhely, veszélyes odajutni. Egyes megállókban a korlátrengeteggel, ami ugyancsak szép, de tényleg korlátozza a haladást. Az állomás előtti forgalmi rend változására remény sincs, és a korlátok masszív, időtálló alkotások. Nehéz lesz ezeket lecserélni, használhatóbbá tenni a villamospálya mentét.

Kovács Zsolt