Hitele a szónak…

Van-e helyben elegendő számú, képzett munkaerő, illetve szükség esetén biztosítható-e az utánpótlásuk? Milyen a település közlekedési és üzleti infrastruktúrája? Mennyire élhető a város? Rendelkezik-e nemzetközi iskolával, kulturális, szórakozási és sportolási lehetőségekkel – ezek a kérdések biztosan terítékre kerülnek, ha egy hazai vagy külföldi befektető a cívisváros ajtaján (pénzköltési céllal) kopogtat. Petneházi Attila írása.

A fontossági sorrend már nem feltétlenül ugyanaz, mint volt 10–15 évvel ezelőtt, az elsődleges, mindent felülíró szempont azonban változatlanul a megtérülés.

Az esetek többségében azonban hosszú út vezet odáig, míg a befektető és a befogadó egymás markába csap. Persze, az az igazi, ha egy település képviselői kész tényekkel tudják fogadni a pénzét elkölteni akarót, ez azonban nem mindig van így. És ilyenkor lép be az alkufolyamatba a bizalmi tényező. Hiszen nagyon fontos, hogy ha a potenciális befektető a vendéglátói szemébe néz, akkor elhiggye, hogy az asztal túlsó oldalán ülők nemcsak beszélnek valamiféle homályos jövőképről, hanem a közösen megrajzolt víziót hittel képviselik. A National Instruments texasi tulajdonosai valami ilyesmit érezhettek tizenöt évvel ezelőtt, amikor a városvezetés arról győzködte őket, hogy bár Debrecenbe egyelőre se autópálya, se légi folyosó nem vezet, de nyugi, minden meglesz, mire kell…

– Petneházi Attila –
hirdetés