Hajrá, magyarok!

Lefedve a Golgota
Lefedve a Golgota - © Fotó: Matey István
Nomen est omen, többen is felismerték már a „Golgota kálváriája” fordulatban a végzet gonosz iróniáját, amikor Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának talán legmostohább sorsú darabja esik szóba. Fábián György írása.

Most a múzeuméjen és annak utóján – átmenetileg – lehull a képről a halotti lepel, és sokakban megfogalmazódhat: milyen jó volna most egy meglepő húzás. Egy váratlan bejelentés. Arról, hogy a remek darab sorsa immár örökre rendeződik.

„Ennek a képnek itt a helye!” – hallhattuk Pákh Imre tulajdonostól 2004-ben, amikor letétbe helyezte a művet (akkor egyelőre öt évre) a Déri Múzeumban.

„A kép megvásárlásához nem volt köze az előző kormánynak, a mostani kormánynak, a megyének, a városnak és a múzeumnak. Az, hogy a festmény itt lehet, csakis Pákh Imre mindenki számára példát adó gesztusának köszönhető” – e mondatokat már az akkori polgármester fűzte hozzá. Ha nem idéztük volna az újságban, minden bizonnyal akkor is emlékeznék Kósa Lajos határozott kijelentésére. Arról is szólt az ünnepségen: szerencsésen alakult a festmény sorsa, hiszen a folytatásról majd már nem egy képkereskedővel kell tárgyalni, hanem „egy igaz magyar emberrel”.

Most azt gondolhatnánk: ezek szerint napjainkra – amikor egy ideje már arról folyik a szó, hogy az állam a kincs megvásárlásáról alkudozgat a gazdával – kivételes kegyelmi helyzet állt elő. Hiszen igaz magyarok tárgyalnak igaz magyarral. Ugye?

Nem is lesz itt semmi baj. Akkor hát… hajrá, magyarok!

– Fábián György –Ami biztos, öt napig látható a Golgota

Jövő szombattól vizuálisan újra csonka lesz a Munkácsy-trilógia.
hirdetés