Nézőpont: Ha csak a jóról szólna!

Akt.:
Nézőpont: Ha csak a jóról szólna!
© Illusztráció: Getty Images
Csak tátottam a számat, amikor egyik barátom a napokban elújságolta, mennyiért sikerült túladnia társasházi lakásán, Bár full extrás, de a mintegy 300 ezer forintos négyzetméter ár így is hihetetlenül hangzott, mintha 6-8 évet visszaugrottunk volna az időben. Égerházi Péter írása.

Még akkor is váratlan ez a szárnyalás, ha visszaidézzük, hogy már a januári ingatlanforgalmat a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint másfélszeresre taksálták a szakemberek. Ennek megfelelően idén a használt lakások ára is erőteljesen megindult felfelé, még az előző évi átlag kétszázalékos növekedést is meghaladva már akkor további három százalékos emelkedést prognosztizáltak erre az évre. Mindezt úgy, hogy tavalyt megelőzően öt éven át csak zuhantak az árak. S, hogy ez nem csak fellángolás, azt mutatják a márciusi adatok, melyek szerint az év harmadik hónapjában is másfélszeres volt a forgalom a használtlakás-piacon.

A szokatlanul nagy mozgást és áremelkedést elsősorban a kedvező hiteleknek, valamint az alacsony betét kamatoknak tulajdonították az elemzők, vagyis újra érdemes lett lakásba fektetni a bankok helyett a megtakarított milliókat. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, a még fiatalkorú gyermekeiknek is vesznek lakást, amit addig kiadnak albérletbe, amíg az utódok fel nem nőnek. A sors még erre is rátett egy lapáttal, s a sorozatos brókerbotrányok tovább erősítették ezt a befektetési teóriát, s még nem tudjuk, hol a vége.

– Égerházi Péter –


Ha jó helyen van, megy fel az ára
Debrecen – A cívisvárosban öt-tíz százalékot is emelkedtek az ingatlanárak, és még nincs vége.

hirdetés