Nézőpont: Gyerekvers

Varró Dániel és az Eszter-lánc mesezenekar műsora
Varró Dániel és az Eszter-lánc mesezenekar műsora - © Fotó: Molnár Péter
Szereplőnk versszerető, nem szakértő, csak oktondi műkedvelő. A szöveget, mi a fülnél beljebb slisszant, észérv-taposó aknákon megbotolva a lélekre huppant, s a ritmust nem mellőzte, ő azt nyomban versnek nevezte. A boldog, tudatlan tejfehér versszerelem középiskolás koráig elégítette ki emberem. Horváth Borbála írása.

Ezen állapotot a Ganxsta-rap grízesíteni kezdte, és kakaóporral a tetejét az Animal Cannibals pettyezte. Ez is költészet – magának felelt e költői kérdésre egy Ady–Radnóti–József-válogatás felett. Egy kattintással csapott fel egy modern füveskönyvet, de a Wikipédia nem sokat segített. „A költői művek vagy költői szövegek általános elnevezése a költemény.” Slam-estre sietett, hogy keresse a szájra vett költészetet. Van ritmus meg néha rím és hat a szívre, de nem hasonlítható a könyvbéli klasszikusok írta míves szóívre. A költészeti fesztiválon: Varró Dani a háta mögött zenekarral, Grecsó Krisztián vállra akasztott gitárral. Emberem az élő költőt nem így képzelte, kérdéseit az irodalmi múzeumba vitte. Válaszokat mégsem a vitrinekben, de megtalálta gyerekszavakban, a nyolcéves Benedekében. „A verssel a költő és a saját lelkivilágunkba is bepillanthatunk.” A tejfehér gyermeki valóságban élők mindennél többet tudnak a művészetről.

– Horváth Borbála –


Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar műsora
Debrecen – A Maszat-hegyen innen és túl címmel Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar adott gyermekműsort a Költészeti Fesztiválon.