Nézőpont: Gátat a mérgeknek

Illusztráció
Illusztráció
Szódabikarbóna, citrom, ecet, mosódió, mosószóda, dióolaj – csak néhány a környezettudatos háziasszonyok „fegyverarzenáljából”. Nátrium-hidroxid, szulfamidsav, foszforsav, nitropropán, benzisothiazolinone – mindezeket pedig az átlagos családanyák vetik be nap mint nap. Sz. Fabók Ágnes írása.

Ezek ugyanis (akármennyire hihetetlenül hangzik) a legáltalánosabb mosogatószerek, fertőtlenítők, bútorápolók összetevői amik szinte minden háztartásban fellelhetőek, az enyémben is. De csak ritkán gondolok bele, hogy mennyi különféle jól hangzó márkanévvel ellátott, dizájnos flakonba csomagolt mérget tárolok otthon, mert engem is jobban érdekel a kényelem és a gyorsabban elvégezhető házimunka.

Nagy mennyiségben pedig ezek is veszélyes hulladéknak számítanak, csakúgy, mint a fritőzben elhasználódott olaj, vagy a sütéshez használt zsír, de említhetném a lemerült elemeket, kiszolgált akksikat vagy lejárt szavatosságú gyógyszereket. Szerencsére ez utóbbiak megfelelő gyűjtése és leadása már megoldott, s egyre többen tudják, kukába dobni felelőtlenség és tilos. Ehhez azonban idő, felvilágosítás és persze szabályok kellettek. De vajon az ész nélkül használt, majd a szennylével a lefolyóba öntött, s ezáltal a környezetet súlyosan károsító háztartási vegyszereknek mikor és hogyan szabnak határt? Ha egyáltalán tudnak…

– Sz. Fabók Ágnes –