Nézőpont: „Fű alatti” lobbizás

Nézőpont: „Fű alatti” lobbizás
© Illusztráció: AFP
Az európai demokráciákban, meg a tengeren túliakban is olyannyira megszokott (tehát egyáltalán nem ördögtől való) dolog a lobbizás, hogy például a törvényhozás folyamatában a honatyák mellett professzionális lobbisták próbálják a legkülönfélébb érdekeket érvényre juttatni. Petneházi Attila írása.

A baj tehát nem a lobbizással van, hanem azzal, ha egy ország kormánya és törvényhozása nem különbözteti meg egyértelmű szabályokkal a megengedett (sőt kívánatos) és a tiltott érdekérvényesítést.

Sajnos, Magyarországnak ebben a tekintetben nincs mire büszkének lenni, hiszen a Transparency International most nyilvánosságra hozott nemzetközi felmérése szerint Európában nálunk a legkorruptabb a lobbizás (a cipruson tapasztalttal azonos szintű) a 19 vizsgált állam közül. Nálunk állítólag már nem pusztán arról van szó, hogy egyes üzleti körök érdekérvényesítő képessége úgymond erősebb, mint másoké, hanem arról, hogy az egyébként korábban intézményesült korrupció napjainkra központosítottá, mi több, rendszerszintűvé vált. Így alakulhatott ki az átláthatatlan és nehezen vagy egyáltalán nem számonkérhető „fű alatti” lobbizás gyakorlata.

– Petneházi Attila –


A lobbista nem egy piti bűnöző
Debrecen – „A magyar kormányok korrupció elleni teljesítménye huzamosabb ideje siralmas.”


Lobbi vagy korrupció?
Debrecen – Kósa Lajos szerint a gazdaság szereplői alkalmazkodtak a sajátos hazai viszonyokhoz.

hirdetés