Nézőpont: Freskó és harang

A műemlék nekem kirándulás. Kirándulás olyan helyekre, ahol büszkén mutogatják elődeink kincseit. Ódon várakat, díszes kastélyokat, csendes templomokat. Hegyi Erika jegyzete

Tudom persze, hogy nem kell ahhoz kirándulnom, hogy műemlék közelében legyek, a soha nem látott, távoli azonban mindig más és érdekesebb, mint a megszokott. Ezért is kerekedik föl évről évre sok ezer turista, hogy egy-egy megyét, tájegységet bebarangolva ismerkedjen annak máshol fel nem lelhető kincseivel. És milyen jó volna, ha még többel ismerkedhetnének! De nem tehetik, mert a műemlékvédelemre nincs elég pénz.

Ha volna, nem kellene jótékonysági bálokat szervezni például egy templomi freskó megmentéséért, nem kellene hangversenyt rendezni egy-egy templomharangért, és nem kellene pályázatokat kiírni kastélyok, várak restaurálására. A törvényhozók látszólag megoldották a problémát: jogszabályba vették, hogy a műemlék fenntartásáról és karbantartásáról a műemlék tulajdonosa, vagyonkezelője vagy ingyenes használója köteles gondoskodni.

Pénzt nem adnak ehhez a feladathoz, pályázni azonban lehet. Aki szerencsés, nyer. De mi lesz azokkal a műemlékekkel, melyek tulajdonosai nem nyernek? És mi lesz, ha elfogynak az uniós pénzek? Minden műemléket nem varrhatunk tehetős emberek nyakába.