Nézőpont: Fakereszt

Kivágták a fákat a Vincellér utca végén
Kivágták a fákat a Vincellér utca végén - © Fotó: Derencsényi István
Szimbiózisban él a tölgyfa gyökerével, ott fejleszti ki a termőtestét. A kinézete a feketediófa terméséhez hasonlít, belső mintázata pedig az agyvelőhözFábián György írása.

Ezt a szarvasgombáról mondta egy szakértő.

Lássuk be: mi is olyanok vagyunk, mint a szarvasgomba. Kicsit.

Most már riadt gyanakvással hegyezem fülem, amikor fűrészt hallok a lakótelepen. Mint erdőben a vad, hogy vajon mikor jön a simabőrű a villámló bottal. S járván-kelvén, dúlás nyomait vizslatom a régről ismert ligeteken. A minap is vágtak a Tócósban, kiderült, engedély nélkül. Úgyhogy sose lehet tudni. Mindenkor szűkölve lesem a telep egyik különlegesen szép fasorát. Az egykor odáig érő Thomas Mann utcának mára már csak megsárgult térképeken követhető vonalát őrzi. Vajon mikor jön el annak is az ideje?

Tölgyek, hársak, vén diók láttak engem felnőni. Vadgesztenyék, madárcseresznyék. Engem, téged, titeket, őket.

Ágaik levágásakor a mi gyökereinket metszik el. Nem véletlen hallom több született debrecenitől: ahogy látja tombolni a fűrészt, egyre kevésbé érzi otthon magát.

Vannak még, akik szimbiózisban élnek a tölgyfa gyökerével. És belső mintázatuk hasonlít az agyvelőhöz.

– Fábián György –


Brutális erdőirtás történt a Vincellér utca végén
Debrecen – A Vincellér utcai erdőirtás két területet érintett.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés