Nézőpont: Egye(ne)s beszéd

Akt.:
Orbán Viktor debreceni sajtótájékoztatóján
Orbán Viktor debreceni sajtótájékoztatóján - © Fotó: HBN
Ez a cím nem hangzik valami jól, de a kettős beszéd redukálására nehéz lenne jobbat találni. Márpedig ez fejezi ki legjobban, ami hétfőn Debrecenben és kedden Strasbourgban történtÉgerházi Péter írása.

Ezúttal nehéz lenne kettős beszéddel vádolni Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök szinte szóról szóra ugyanazt mondta: hozzánk nem menekültek, hanem bevándorlók érkeznek, márpedig őket nem befogadni, hanem haza­küldeni kell. A különbség csak az, hogy a debreceni városházán senki nem próbálta összemosni a problémát az 56-os magyar menekültekével és nem próbálták újfent szégyenpadra ültetni. Súlyos kérdés ez, még akkor is, ha sokaknak humanitárius alapon olyan egyszerűnek tűnik.

Mindenesetre a magyar miniszterelnök – hogy csak populizmusból, mint azt sokan állítják róla, vagy meggyőződésből – most azokat igyekszik védeni, akik nem akarnak olyan országban élni, mint például Belgium. Pontosabban Brüsszel (milyen érdekes, pont az ott székelő EP-képviselőknek lehetnek hasonló élményeik). Öt éve történt, azóta jobbra nem fordulhatott a helyzet, hogy a világ talán legszebb főterénél, a Grote Marktnál metróra szállva a szerelvény népe még egy európai nagyváros lakosságára emlékeztetett. Aztán ahogy fogytak a megállók, egyre kevesebb „bennszülött” maradt, annál több színes bőrű, burnuszos, csadorral fedett ember, az Atomium közelében a turistákon kívül szinte már csak ők utaztak a metrón. Be tudják ezt helyettesíteni például a 2-es villamos vonalán?

– Égerházi Péter –
hirdetés