Nézőpont: Egye(ne)s beszéd

Akt.:
Orbán Viktor debreceni sajtótájékoztatóján
Orbán Viktor debreceni sajtótájékoztatóján - © Fotó: HBN
Ez a cím nem hangzik valami jól, de a kettős beszéd redukálására nehéz lenne jobbat találni. Márpedig ez fejezi ki legjobban, ami hétfőn Debrecenben és kedden Strasbourgban történt. Égerházi Péter írása.

Ezúttal nehéz lenne kettős beszéddel vádolni Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök szinte szóról szóra ugyanazt mondta: hozzánk nem menekültek, hanem bevándorlók érkeznek, márpedig őket nem befogadni, hanem haza­küldeni kell. A különbség csak az, hogy a debreceni városházán senki nem próbálta összemosni a problémát az 56-os magyar menekültekével és nem próbálták újfent szégyenpadra ültetni. Súlyos kérdés ez, még akkor is, ha sokaknak humanitárius alapon olyan egyszerűnek tűnik.

Mindenesetre a magyar miniszterelnök – hogy csak populizmusból, mint azt sokan állítják róla, vagy meggyőződésből – most azokat igyekszik védeni, akik nem akarnak olyan országban élni, mint például Belgium. Pontosabban Brüsszel (milyen érdekes, pont az ott székelő EP-képviselőknek lehetnek hasonló élményeik). Öt éve történt, azóta jobbra nem fordulhatott a helyzet, hogy a világ talán legszebb főterénél, a Grote Marktnál metróra szállva a szerelvény népe még egy európai nagyváros lakosságára emlékeztetett. Aztán ahogy fogytak a megállók, egyre kevesebb „bennszülött” maradt, annál több színes bőrű, burnuszos, csadorral fedett ember, az Atomium közelében a turistákon kívül szinte már csak ők utaztak a metrón. Be tudják ezt helyettesíteni például a 2-es villamos vonalán?

– Égerházi Péter –