Nézőpont: Diploma és reménység

Nézőpont: Diploma és reménység
Irigylem is meg nem is azokat az ünneplőbe öltözött fiatalokat, akik diplomaátadó ünnepségükre igyekeznek a napokban. Hegyi Erika jegyzete.

Irigylem őket fiatalságukért, tudásukért (ami, ha minden igaz a korszerű és piacképes) és azét is irigylem őket, mert ők még kitalálhatják, hol és mit kezdjenek tudásukkal, vágyaikkal. Ugyanakkor sajnálom is őket kicsit. Sajnálom azokat, akik most majd hosszú hónapokat, de az is lehet, hogy hosszú éveket töltenek el álláskereséssel, mert igazából most derül ki, hogy a választott szak valóban kelendő-e. És kicsit sajnálom őket azért is, mert igazából nem lehetnek biztosak semmiben. A válságból nehezen kecmereg ki a világ, gazdasági fellendülésről már nem is nagyon beszélnek a szakemberek, legfeljebb stagnálásról. Spórolásról, megszorításokról azonban egyre többször hallani, ami nem javítja a fiatalok esélyeit.
Ezekben a szép napokban azonban nem illik borúlátónak lenni. Örülnünk kell, hogy egyre többen szeretnének egyetemre, főiskolára járni és diplomát szerezni. Virágcsokruk mellett pedig bizonyára ott a reménység is, hogy nekik sikerül…