Nézőpont: Az elit, meg a nép

Akt.:
Nézőpont: Az elit, meg a nép
© Illusztráció: Carsten Koall/Getty Images
Rég nem látott ütemben gyarapította vagyonát a magyar társadalom az elmúlt esztendő során – olvasom a Magyar Nemzetben. Petneházi Attila írása.

A lap írása szerint a magas megtakarítások mögött azonban hatalmas aránytalanságok vannak; egyes felmérések alapján az emberek 84 százaléka nem tud félretenni, a leggazdagabbak viszont ötvenszer többet gyűjtöttek tavaly, mint az átlag. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a múlt évben a lakosság teljes pénzügyi vagyona 2770 milliárd forinttal emelkedett, ez annak köszönhető, hogy tavaly jelentősen erősödött a megtakarítási képesség és hajlam. De továbbra is csak kevés honfitársunk kiváltsága az, hogy képes a jövedelméből félretenni. Emlékezzünk csak! A pénz oda megy, ahol van…

Ha ez igaz, akkor a kormánynak bizony finoman szólva sem sikerült áttörést elérnie a közteherviselés terén. Továbbra is az a helyzet, hogy miközben egyesek gyerekeit sokmilliós tandíj ellenében jónevű svájci (brit, amerikai stb.) egyetemeken készítik fel a nagybetűs életre, rengeteg vidéki családban a szülők gyomra összeugrik, amikor megjön a papír a jó hírrel, hogy a gyerekük valamelyik fővárosi műintézményben kupálhatja magát az elkövetkező öt-hat évben.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.