Nézőpont: Ami marad

Fábián György
Fábián György
Azt mondják, az esztendő fordultakor sok minden változik az életünkben; szerencsére a jó öreg lakótelepi szilveszteri hangulat maradt a régi, és itt most tobzódni lehetne az önismétlésben, a betiltott petárdázástól kezdve az engedélyezett, ám még hangosabb rakéták esetén keresztül egészen odáig, hogy voltaképpen származás kérdése az egész: nem mindegy, hogy a nyugalomra vagy épp duhajkodásra vágyó ember egy-egy harsány buli közelébe született-e, vagy sem. Fábián György jegyzete

A legnépszerűbb internetes közösségi portálon szilveszter előtt erősen korhatáros képek keringtek korábbi petárdasérültekről, és szöveges felhívások is körbejártak arról, hogy esetleg akadnak emberek (vagy épp háziállatok), akik szintén jól meglennének ostromzaj nélkül. És bár a Facebookon forradalmak robbannak ki és be, a jó öreg lakótelepi szilveszteri hangulatnak a nyugalomra intő megnyilvánulások, úgy tűnik, mit sem ártottak.

Az is lehet, hogy csupán az a baj – mint azt egy régi barátom fejtegette egykor –: nem isznak eleget a fiúk. Mert ha eleget innának, akkor nem lenne erejük gyújtogatni, robbantani, garázdálkodni, balesetet okozni. S a fenti önismétlésbe vonjunk be némi szájbarágó moralizálást is: reméljük, egy-egy jó könyv vagy a távkapcsoló vagy a billentyűzet – bár egyre inkább félve nyúlunk hozzá – az új esztendőben sem fog maradandó kárt okozva elsülni a markunkban.

Fábián György