Nézőpont: A vízbe lógatjuk

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Az ember ül a nagy melegben a tűző napon a tóparton, és miközben a hűs vízbe lógatja a lábát, egy sörrel a kezében azon gondolkodik, hogy vajon milyen minőségű az a víz, amit a sör készítéséhez használnak. Orosz Csaba írása.

Arra jut, hogy minden bizonnyal rendben van, mert, mint tudjuk, a sört főzik. A főzés pedig elpusztítja a kórokozók nagy részét. De mi a helyzet a csap- és az ásványvízzel? A debreceni csapvízről minden azt fogyasztónak megvan a maga véleménye. Az enyém az, hogy bár a kieresztés után néha szagos, ízre nem rossz. A szakemberek szerint egyenesen kiváló. Persze mi mást mondanának. Ugyanakkor az igencsak elgondolkodtató, hogy az akvárium falán mitől keletkezik néhány nap alatt vízkőréteg. A bojler belsejében néhány év alatt mitől gyűlik össze több kilónyi lerakódás? Mitől vízkövesednek el az edények, a kád, a vízcsap, a mosógép?

A bihari részen sokfelé arzénes a csapvíz, ezért katonák lajtos kocsival hordják a jó vizet. Igaz, az unió néhány éve levitte a vízben oldott arzén egészségügyi határértékét, így ami addig jó volt, most nem az. Az ásványvíz megint „más tészta”. Annyiféle-fajta kapható, hogy nagyon nehéz köztük kiigazodni. Ismerősöm arról beszélt a közelmúltban, hogy az egyik nagy külföldi ásványvízgyártó hazai üzemében járt, ahol látta, milyen sárga kútvízből, löttyből lesz drága ásványvíz. Nem akart hinni a szemének. De lehet, hogy az embernek csak a tűző nap ártott meg, attól vannak zavaros gondolatai a víz partján. A lába helyett talán a fejét kellene a vízbe fordítania.

– Orosz Csaba –