Nézőpont: A nyugtató orvos

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Semmi sincs rendben az egészségügyben. A dolgozók – akik még itthon vannak – feszültek, bizonytalanok. A kórházak adósságát most ugyan kifizeti az államkassza, de a struktúra nem változott, gyűlhet tovább az tartozás. Szabó Katalin írása.

A kórházszövetség debreceni kongresszusának résztvevői egymás között hajnaltól hajnalig tudták volna sorolni a bajokat, s tették is. Pénteken azonban eléjük állt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, s nagy figyelemmel hallgatták, amint – többek között – ezeket mondta: több pénz lesz az alapellátásra; vásárolunk 100 új mentőt; elindítjuk a mozgóbérrel kapcsolatos változásokat; gondoskodunk a várólisták csökkentéséről; rákos betegség gyanújával a diagnosztikai vizsgálat nem húzódhat tovább 14 napnál; beszélni kell az igazgatóknak a kollégákkal, mert nincs rendben, hogy az egyik 900 ezret, a másik 100 ezret visz haza hó végén.

Minderről csendben, megfontoltan szólt, nem korholt, nem fenyegetett. Azt se mondta, hogy a hibákért ez vagy az lenne a felelős. De említette, hogy a továbbiakról lesz szakmai konzultáció. Bizalmat kért.

Az orvosok hallgatták csendben, s mintha elillant volna az indulatuk. A beszéd végén kevesen kérdeztek, kevéssé ostromolták kritikával.

A jelek szerint még mindig van bizalom. De nagyon sérülékenynek tetszik.

– Szabó Katalin –
hirdetés