Nézőpont: A másét könnyű

Akt.:
Nézőpont: A másét könnyű
© Illusztráció: AFP
Komoly pénzbírságot kaphat az a férfi, aki nem volt hajlandó az államnak adni mazsolatermésének egy részét az Egyesült Államokban. Petneházi Attila írása.

Egy régi törvény ugyanis arra kötelezi a gazdákat, hogy termésük bizonyos hányadát ruházzák át az államra. Saját termésének egy részét kellett volna beszolgáltatnia annak a férfinak, aki az Egyesült Államokban termel mazsolát. Jelenleg a legfelsőbb bíróságon tárgyalják a sok éve húzódó ügyet. A per nagy port kavar az USA-ban, mivel meghatározó esetté vált a „magántulajdon kontra állam” vitában.

Az idősebbek még emlékezhetnek, hogy nálunk is volt hasonló, úgy hívták, hogy kötelező beszolgáltatás. Azzal a (nem lényegtelen) különbséggel, hogy Magyarországon azokban a sötét esztendőkben „legalább” diktatúra volt, aminek ugye természete az „adod vagy elveszem”. Demokráciákban azonban (bár az említett amerikai példa ennek ellentmondani látszik) csúnya dolog a köznek a privát vagyonból mazsolázni. Nálunk azonban ez történik. Miután annó háromezer milliárd forint magánpénztári vagyont sikerült az államnak magáévá tenni, a kormány továbbra is (magán)jövedelmek és (magán)vagyonok újraelosztásán munkálkodik.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.
hirdetés