Nézőpont: A Loki tétje

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Az üzleti rizikót, a befektetői környezetet és a feladat összetettségét ismerve nem meglepő, hogy nem kapkodtak a cégek a Nagyerdei Stadion üzemeltetése után. Ratalics László írása.

Ha szóba kerül, hogy mihez kezd a város, az egyetem és a Campus Eleven Szolgáltató Iskolaszövetkezet alkotta korlátolt felelősségű társaság a tizenkétmilliárdos arénával, mindenki csak fújja a magáét: amíg az antikósa blokk az elkerülhetetlennek vélt éves ráfizetést szajkózza minimum tízmilliókról, addig a Debrecen személyi szimbólumává lett politikus támogatói bizakodóak, majd csak sikerül megtalálni a módját, hogy a focin kívül mással is megtöltsék a zavarba ejtően lenyűgöző tereket.

Bezzeg a Real Madridnál közben csak azért elkérhetnek 13 eurót, hogy megnézze az ember az üres stadiont, hogy Sergio Ramos melyik szekrény előtt tolja le a gatyáját átöltözéskor, vagy megbámulhassa a klub házi kupamúzeumában azokat a serlegeket, melyeknek Puskás egykoron a fülét fogta. Félreértés ne essék, eszemben sincs a két szituációt összehasonlítani, merő abszurditás volna, csak érdekesség gyanánt írom.

A legújabb hír az, hogy a DVSC Futballszervező Zrt. 40 százalékos tulajdonrészt szerez azokban a Szima Gábor-féle cégekben, amelyeket egy-egy, Debrecenben és Nyíregyházán nyitandó kaszinó működtetésére hoznak létre (az üzletember májusban nyert koncessziós jogot az államtól). Mivel a DVSC Futballszervező Zrt.-ben az önkormányzat 25,26 százalékos tulajdonrésszel bír, az az idehaza szokatlannak bátran nevezhető helyzet áll elő, hogy ha közvetve is, de a cívisváros érdekeltté válik a szerencsejáték-iparban. Hogy ennek örülni kell-e, vagy aggódni miatta, fogós kérdés, hiszen érdemi válasz csak a mindenkori körülmények tükrében adható. A fővárosi kaszinók tavaly vastag nyereséggel zártak, márpedig szerencsejáték-függőből és (fekete)pénzből Kelet-Magyarországon is van bőséggel: szerintem az itteni játékbarlangok is jócskán hoznak majd a konyhára. Amiből rövid távon a Loki profitál.

A kocka akkor fordulhat, ha Kósáék elveszítik a mai befolyásukat, netán magának a regnáló Fidesznek áldoz le idővel és a helyébe lépő hatalom úgy akarja újraosztani a szerencsejáték piacot, hogy abból a Loki aranykorának fő-fő kovácsa, Szima Gábor rosszul jön ki. Akit persze nem kell félteni, hiszen úgy tűnik, jöhet vörös kormány, jöhet narancssárga, piros-fehér vérében van, hová érdemes tenni a téteket.

– Ratalics László –