Nézőpont: A fejéről a talpára

Nézőpont: A fejéről a talpára
© Illusztráció: HBN archív
Ha csökkenteni akarjuk a társadalmi egyenlőtlenségeket, és teret akarunk engedni az innovációnak, az újszerű gondolatoknak, akkor egyetlen járható út kínálkozik számunkra: az oktatás, az oktatás és az oktatás – ezt a gondolatot Csaba László akadémikus fogalmazta meg egy minapi kerekasztal beszélgetésen. Petneházi Attila írása.

Egyetemi tanár kollégája az okfejtését azzal toldotta meg, hogy „mi a fiatalban sok kárt tenni már nem tudunk, hiszen aki eltölt velünk három-öt évet a felsőoktatásban, az szinte biztosan munkához is jut; ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy hozott anyagból dolgozunk.

De nemcsak az egyetemi katedráról tűnhet úgy, hogy a teljes magyar oktatási rendszert (a bölcsődétől az egyetemig) a feje tetejéről a talpára kellene állítani. Miközben az agrárszakember a mezőgazdasági szakemberképzést (pontosabban annak hiányát) kárhoztatja mindenért, az iparvállalati vezető a „mezítlábas” érettségivel rendelkezőkkel nem tud mit kezdeni. Vagy nem akar, hiszen pontosan tudja, hogy minden egyes (egyébként érettségivel is betölthető) álláshelyre hatvan-nyolcvan diplomás jelentkező akad. Biztos, hogy ilyen lovat akartunk?!

– Petneházi Attila –


Mit ér a diploma, ha magyar?
Debrecen – A Debreceni Egyetem egy évtizede igyekszik követni a végzett hallgatók pályáját.