Nézőpont: A cégek kontójára

Nézőpont: A cégek kontójára
Egy olyan országban, ahol a családok ötven százalékánál a létfenntartási kiadás felét meghaladja a rezsiköltség, húsz százalékánál pedig még ennél is magasabb az arány, nehezen vitatható a rezsiköltségek bármilyen mértékű csökkentésének a szükségessége.

Már csak azért sem, mivel kutatások bizonyítják, hogy negyven százalék fölött bizony könnyen veszélybe kerülhet magának a családi hajléknak a fenntartása is.

Nem szeretnék fanyalgónak tűnni, de van itt egy apróság, ami mellett mégsem lehet szó nélkül elmenni. Miközben a kormánypárt frakciója rezsikommandó felállítását kezdeményezte, hogy ezek a csúnya multik nehogy már “bevigyék az erdőbe” a lakossági fogyasztóik millióit, ugyanők (mármint a politikusok) olyan szabályozást alkottak, ami a háztartásokra mostantól rá nem terhelhető költségeket a vállalkozásokkal fizetteti meg. Innentől kezdve pedig a januártól hatályos rezsicsökkentés árát az egész magyar gazdaság fizeti meg. Gondoljuk végig: ha a mostantól húsz-harminc százalékkal emelt rendszerhasználati díjat fizetni kénytelen cégek a termékeik, szolgáltatásaik árában csak részben érvényesítik a költségeik növekedését, az vajon nem valamennyiünk zsebére megy?

Petneházi Attila