Nézőpont : Hely a szülőszobán

Évek óta azon retteg Magyarország, hogy lakosságszáma a lélektani tízmillió alá süllyed. Puskár Tibor jegyzete.

Sokszor és sokféleképpen gyártottak már sikertelen ideológiát a szocializmustól napjainkig arra – és biggyesztettek hozzá ösztönző szociálpolitikai hálót -, hogy a fiatal, testileg és lelkileg felkészült, biológiailag és értelmében is érett, a gyermekáldást valóban csodálatos emberi értékként, áldásként felfogó nők lehetőleg családi kötelékben gyereket szüljenek.

Szükség van a jövő generációra, hogy a maiakat öregként eltartani legyenek képesek. A bizonytalanság, az állandóan változó programok miatt azonban egyre kevesebben születtek. Miskolcon most elkészült egy korszerű szülőotthon, ahol évente kétezer gyerek is európai körülmények között a világra jöhet. Van elég hely a szülőszobán. A probléma azonban az, hogy EU normás szülőszoba korszaka mellé nem jött el az EU normás megélhetési feltétel ideje.

Csak remélni lehet, hogy az új szülőotthon, a még megmaradtakkal együtt nem válik üresen kongó létesítménnyé, amiről húsz év múlva azt mondják az akkori ideológia-gyártók: volt elég hely a szülőszobán, mégsem szültek elég gyereket.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy amennyiben az EU normás megélhetési körülmények is megérkeznek, nem kell gyerekvállalásra serkenteni a fiatalokat. Nincs az a nő és férfi, aki ne szeretne utódot és gyerekeket, ha el is tudja tartani őket.

Puskár Tibor

tibor.puskar@inform.hu