Nevelőszülőkké képeznek

A kis dolgokban is lehet nagyszerűség – foglalta össze elöljáróban Halász D. János alpolgármester az önkormányzat kezdeményezésének lényegét szerdai sajtótájékoztatóján. A „Családban élni jó – debreceni nevelőszülők képzése” címmel benyújtott pályázatra másfél millió forintot nyert a város, segítségével 10 nevelőszülői családból álló hálózat jöhet létre.

– A programra fordított összeg nagy részét egy tanfolyamra költjük, melynek során felkészítjük a jelentkezőket. Ez azért fontos, mert a hozzájuk problémás környezetből érkező gyerekek nagy valószínűséggel súlyos lelki sérülést szenvedtek. Így lehetnek például agressszívek, s a különböző konfliktushelyzeteket az őket gondozóknak tudniuk kell kezelni – hangsúlyozta az alpolgármester.

Farkas Ágnes, a DMJV Gyermekvédelmi Intézményének vezetője elmondta: a már régóta működő lakásotthonok és a helyettes szülői hálózat rendszerét egészíti ki az új forma, illetve férőhelybővüléssel is jár, elvileg további negyven gyereket tud majd befogadni.

– A tanfolyam első része egy tréning lesz, melynek során kiderül, képes-e a jelentkező ellátni feladatát. Ezután jogi, pedagógiai, pszichológiai ismereteket tanulnak a résztvevők. Munkájuk során természetesen folyamatosan kapnak majd segítséget a gyermekvédelem területének szakembereitől – mondta el dr. Rácz Julianna, a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályának vezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a súlyosbodó szociális problémák miatt, sajnos, várhatóan nőni fog azon gyerkek száma, akikről családjukon kívül kell gondoskodni.


A gyermekvédelemben ma már fontos szempont az intézményesített gondoskodás elkerülése: valamilyen családhoz hasonló „formációba” próbálják a nevelteket behelyezni, nálunk többnyire lakásotthonokba, melyekben maximum 12 gyerek élhet egyszerre. A helyettes szülői hálózatba a gondviselő kérésére (például betegsége miatt), ideiglenesen kerül a gyerek. A most létrejövő nevelőszülői hálózatban pedig a hatóság által a problémás családból kiemelt gyerekekről fognak gondoskodni az önkéntesek saját háztartásukban, saját csemetéik mellett.


TÉNYEK:

A programhoz 1,5 millió forint támogatásban részesül az önkormányzat, ezt 167 ezer forint önerővel egészíti ki. A nevelőszülők gyerekenként havonta 42 ezer forintot kapnak ellátásra és 15 ezer forint – adómentes – munkabért, illetve a családi pótlékot is igénybe vehetik. Egy családban maximum négy gyermeket nevelhetnek (saját gyerekükkel együtt), hogy pontosan hányat, az függ a lakáskörülményeiktől is.

Legfontosabb információk: 
Várják azok jelentkezését, akik debreceniek, betöltötték a 24. évüket, büntetlen előéletűek, egészségük és személyiségük alapján alkalmasak, gyerekek ellátására alkalmas lakáskörülményeik vannak. Érdeklődni: 52/310-304