Névadójuk előtt tisztelegnek a kiskossuthosok

Névadójuk előtt tisztelegnek a kiskossuthosok
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Kossuth Lajos születésnapja alkalmából rendeznek programsorozatot a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában.

A Kossuth-nap évtizedek óta a diákönkormányzat egyik legfontosabb rendezvénye az „Kiskossuthban”, mely hagyományosan a szabadságharc szellemi vezérének születésnapjához, szeptember 19-éhez kapcsolódik. Az iskola névadójára, valamint az 1848/49-es eseményekre emlékezve pénteken az alsó tagozatos tanulók a bánki tájház és arborétum területén játékos vetélkedőkkel, kirándulással töltenek el egy „regimentválasztó” napot.

A felső tagozatosoknak a Nagyerdő területén ügyességi és szellemi akadályversenyt tartanak. Az állomásokon – a tanárjelölteket bevonva – komoly és vidám feladatokat oldanak meg. Ehhez a naphoz tartozik az emlékfutás is, melyet hagyományosan a DEAC pályán tartanak a szuperbajnok címért. Az egész nap legjobb 5-6. évfolyamos és 7-8. évfolyamos osztálya egy éven keresztül viselheti a „Legjobb Kossuthos Regiment” címet.

Idén először a Hajó utcán is megemlékeznek Kossuth Lajos születéséről. A játékos kvíz-, ügyességi és sportversenyeken túl Kossuth életét, munkásságát bemutató kiállítás is nyílik az iskola aulájában. A több napon át tartó programokat ünnepséggel zárják pénteken.

A Csengő utcán péntek reggel az iskolarádió műsorával és koszorúzással nyitják a gimnazisták megemlékezését. Szeptember 21-étől, hétfőtől pedig kezdődik a Kossuth-hét, melyen szakmai programokkal várják a diákokat.

– unideb.hu –