Név és cím…

Tallós, 2015. november 27. A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) óriásplakátja a szlovákiai Tallós (Tomásikovo) településen 2015. november 27-én. Kampányt indított az MKP annak az aláírásgyûjtésnek a támogatására, amelyet a menekültkvóták elutasítása és a helyi népszavazások ügydöntõvé változtatása céljával indítottak.
Tallós, 2015. november 27. A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) óriásplakátja a szlovákiai Tallós (Tomásikovo) településen 2015. november 27-én. Kampányt indított az MKP annak az aláírásgyûjtésnek a támogatására, amelyet a menekültkvóták elutasítása és a helyi népszavazások ügydöntõvé változtatása céljával indítottak. - © MTI Fotó: Krizsán Csaba
Kilépve a Dósa nádor téri munkahelyemről ebédelni indulok, a nagy bevásárlóközpont előtt aláírásra kérnek. A Fidesz gyűjt szignókat a kötelező betelepítési kvóta ellen. Szombat délelőtt: alig érek haza, az utcáról kiabálnak. Később tudom meg, aktivisták gyűjtöttek ugyancsak aláírásokat házról házra járva, szintén a betelepítési kvóta ellen. Ismerősök az aktivisták. Szabó Zsolt László jegyzete.

Akik küldték őket, talán úgy vannak vele, az ember rájuk nem nyomja rögtön az ajtót, ha másért nem, a tisztelet végett. Ezt hiányolom a párt kezdeményezéséből. Ahhoz, hogy tiltakozásukat Brüsszelben kifejezésre juttassák, sőt, nyomatékosítsák, nincs szükség állampolgári aláírásokra. Néhány feltűnési viszketegségben szenvedő politikuson és a társadalom egy kisebb, szociálisan érzékenyebb rétegén (ettől még lehet politikus) kívül ki akarná, hogy a szomszédjába öt vagy éppen tíz tagú idegen, az övétől eltérő kultúrájú, vallású, ismeretlen nyelvű család költözzön? – kérdezem ezt úgy, hogy több ízben volt szerencsém hosszabb-rövidebb ideig más nyelvű közegben élni. A Fidesz az ösztöneink révén bennünk élő elutasítással él vissza, s próbál belpolitikai hasznot húzni belőle. Helyi Kubatovok, készüljetek!

– Szabó Zsolt László –