Networking tanácsok a szakembertől

Budapest – Azt mondják, a mai világban már nem az számít, mennyit tudsz, kizárólag az, hogy kiket ismersz. Ezzel szemben dr. Ivan Misner, a Business Network International, a világ legnagyobb networking szervezetének alapítója és elnöke úgy véli, sokkal inkább az a fontos, hogy milyen jól ismerjük ezeket az embereket. A networking a kapcsolat építéséről és ápolásáról szól, nem pusztán a pénzügyi tranzakciókról. Ivan Misner további négy tippet ajánl.

Ne rohanjunk fejjel a falnak! Mielőtt gondolkodás nélkül átnyújtjuk valakinek a névjegykártyánkat és rögtön arra buzdítjuk, hogy legyen részese egy számára talán teljesen ismeretlen üzleti közösségnek, várjuk meg, míg valóban megismerjük egymás céljait. A sikeres folyamat mérföldkövei: láthatóság, hitelesség, nyereségesség. Alakítsunk ki személyes kapcsolatokat! Miután megismerkedünk valakivel, és a továbbiakban azt szeretnénk, hogy csatlakozzon a csapatunkhoz, az első és legfontosabb dolog egy személyes találkozó annak érdekében, hogy jobban megismerjük egymást. Ez alatt az idő alatt érdemes átbeszélni az előnyök sorát, a célokat, teljesítményeket, érdekeket.

Hogy emlékezzen ránk

Mutassunk érdeklődést! Ha őszinte érdeklődést mutatunk valaki iránt, sokkal nagyobb eséllyel fognak emlékezni ránk a későbbiekben. Ez azt feltételezi, hogy releváns kérdéseket tegyünk fel és figyelmesen hallgassuk meg a válaszokat. Például: „Mi az ön célpiaca?”, „Milyen számára a legjobb ügyfél?”, „Mit szeret abban, amit csinál?”. Nem csak ezek a kérdések segíthetnek abban, hogy többet tudjunk meg a másikról, mindenesetre egy lehetőség arra, hogy üzleti kapcsolatainkat a céljainknak megfelelően építhessük. Legyünk partnerek! Nem lehet megkérni valakit valamire anélkül, hogy előtte nem fektettünk a kapcsolatba száz százalékot. Segítenünk kell ahhoz, hogy nekünk is segítsenek! Valójában a sikeres üzleti kapcsolatépítés egy folyamatos tanulás, és az élet lehetőségeinek folyamatos keresése – állítja az ismert szakember.

HBN