Helyi gazdaság

2013.08.13. 18:01

Generali: komoly gazdasági károkat okozhat az aszály miatti terméskiesés

Budapest, 2013. augusztus 13., kedd (MTI) - A szélsőséges időjárás miatt az idei első fél évben már másfélszer annyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz, mint tavaly, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

Budapest, 2013. augusztus 13., kedd (MTI) - A szélsőséges időjárás miatt az idei első fél évben már másfélszer annyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz, mint tavaly, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

A biztosító tájékoztatása szerint a károk 84 százalékát a jégverés okozta, a fennmaradó rész döntő többsége, 12,3 százalék viharkár volt. A legnagyobb kifizetéseket a kalászosokban, repcében és a dinnyetermésben keletkezett károk után térítette a biztosító.

A legsúlyosabb esetek között szerepelt például egy, a március 15-i hófúvásos hétvégén tönkrement szabolcsi fóliás termesztő-berendezés, melyre 34,5 millió forint kártérítést nyújtott a Generali. Sopronban 25 millió forintos kár után fizetett a biztosító, az alpokaljai városban egy május eleji jégeső elverte a repce- és búzatermést. Június végén pedig Szolnok környékén okozott 20 millió forint feletti kárt a jég a vetésben, melyet már szintén megtérített a társaság. A tavalyi legnagyobb aszálykárt egyébként egy Kecskemét melletti vállalkozás jelentette be a biztosítóhoz, erre 10 millió forintot fizetett a Generali.

A biztosító adatai szerint átlagosan évente 130 milliárdos kár éri a mezőgazdaságot, ennek ellenére eddig csak a 4,5 millió hektáros termőterület 40 százalékát biztosították. Az idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhattak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 forintos éves díj mellett megköthetők voltak.

Míg tavaly 600 államilag támogatott biztosítást kötöttek a Generalinál, az idén ez szám meghaladta az 1600-at. A biztosító az előző évekhez képest jóval több kárbejelentésre számít, egyrészt a támogatott mezőgazdasági biztosítások számának jelentős növekedése, másrészt pedig a szélsőséges időjárás miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában