Népzene kicsiknek

Népzene kicsiknek
© Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu – A nemzetközi népzenei versenyen kétszáznegyven gyermek hatvanhat produkciót mutatott be.

Hagyományteremtő szándékkal, népzenei versenyt rendezett a Diószegi Kis István Református Általános Iskola a napokban. A közel 240 óvodás és iskolás gyermek, 66 produkcióval egyéni, valamint csoportos népi ének és hangszeres kategóriában versengett. A népzenei eseményre öt évfolyamból érkeztek diákok és jelentkeztek óvodások is. A gyermekek a régió számos városából és Erdélyből érkeztek, tanáraikkal, szüleikkel együtt. A nap programjában a versenyeken kívül táncház is szerepelt, ahol a talpalávalót a Bakator Zenekar húzta. A nap célja a hagyományőrzésen túl a közösségi élmény megteremtése volt.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A népzenei eseményen a gyerekeket vendégül látták, felkészülésükért arany, ezüst, bronzminősítést kaptak, és mindannyian oklevelet vehettek át. A zsűri tagjai között volt Nauner-Agárdi Éva a Népművészet Ifjú Mestere-népzenetanár, Miklós-Pap Zsuzsanna népdalénekes és Majosiné Nagy Renáta a református iskola művésztanára és klarinét oktatója.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A zsűri kiemelte: döntésüket az előadások során nyújtott hatások alapján hozták meg. Figyelték a közönséggel való kommunikációt, a népi ruházatot, fontosnak tartották az életkori sajátosságokat, az ehhez illő előadásokat. A Diószegi Kis István Református Általános Iskola tanulói közül arany minősítést szerzett egyéni hangszeres kategóriában Marczin Mihály és Csarkó Sára, csoportos népi hangszeres kategóriában pedig az intézmény Kacor Citera Csoportja. A rendezvénynek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház adott otthont.

– Kogyilláné H. Szófia –