Népzene a józsai központban

Debrecen – Csaknem 200 gyermek és fiatal vett részt a cívis népzenei versenyen.

Komoly érdeklődés mellett zajlott a Debrecen Józsai Közösségi Házban csütörtökön kezdődött és szombaton véget ért III. Cívis Népzenei Fesztivál.

A rendezvény elején Birinyi József népzenekutató, hangszeres előadó, hangszerkészítő történelmi és népi hangszerekből álló gyűjteményéből, valamint Lévai Péter hasonló témájú fotóiból nyílt bemutató az épületben, amit egyebek mellett népzenei műsor követett. (A Hangszervarázs című kiállítás július végéig látható.)

Gyermek és ifjúsági verseny

A fesztivál pénteken a Cívis Országos Gyermek és Ifjúsági Népzenei Versennyel folytatódott, melyen csaknem 200 gyermek és fiatal vett részt. A határokon túlról is érkeztek fellépők. A legfiatalabb előadó első osztályos, a legidősebb egyetemista volt. A térség legrangosabb népzenei minősítő versenyén a fiatalok szólóban és együttesek tagjaiként mutatkoztak be. A produkciókat szakmai zsűri értékelte. A legjobbak arany, illetve gyémánt minősítést vettek át. Szombaton a Cívis Térségi Népzenei Találkozóval zárult a fesztivál, amelynek keretében felnőttekből álló hagyományőrző pávakörök, zenekarok és szólisták álltak színpadra.

Örömzene a színpadról

Kísérő rendezvényként pénteken és szombaton a józsai piactérre került színpadról is népzene szólt, illetve népművészeti kiállítást és vásárt is tartottak.

OCs