Népszerűbb lett magyarul tanulni a Debreceni Nyári Egyetemen

Akt.:
Népszerűbb lett magyarul tanulni a Debreceni Nyári Egyetemen
© Fotó: Matey István
Debrecen – 37 ország, 183 diákja ismerkedik a magyar nyelvvel és kultúrával a hétfőn kezdődött Debreceni Nyári Egyetemen.

A 91. ilyen tanfolyamra legnagyobb számban (20-an) kínaiak érkeztek, de sokan jönnek Lengyelországból és az Egyesült Államokból is. Olyan számunkra egzotikus országokból is lesznek hallgatók a következő egy hónap során mint például Angola, Peru és Szaúd-Arábia.

Szórakozásra is marad idejük

A résztvevők a sok tanulás mellett kirándulnak például Hortobágyra, Egerbe, Tokajba, Mezőkövesdre, valamint a szolnoki Reptáriumot (repülőmúzeumot) és a Söráriumot (interaktív sörmúzeumot) is megtekinthetik. A kedd esték ezúttal is a folklór jegyében telnek: a diákok egy adott tájegység tipikus ételét kapják vacsorára, majd ottani népdalokkal, táncokkal ismerkednek. Péntek esténként további gasztroprogramok és kvízek várják őket. Utóbbi keretében kiderül, hogy ki tud többet Magyarországról.

1l2a1300Fotó: Matey István

Emellett lesz Debrecent és a környéket bemutató éjszakai városnézés, biciklitúra, illetve a magyar konyha technikáit is elleshetik a főzés iránt érdeklődők. Azok akik a kiejtésüket akarják csiszolni, hetente egyszer fonetikai órán vehetnek részt. Az irodalmi klubban a magasabb szinten lévő nyelvtanulók a magyar vers és próza gyöngyszemeivel ismerkedhetnek.

Nemzetpolitikai és városi szempontok

A Nyári Egyetem megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón Csernoch László, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy a magyar történelem és nyelv olyan szépségeket rejt, amikkel nem lehet eleget foglalkozni, ezekből rengeteget lehet tanulni. – A magyar nyelv olyan csodálatos kincs amelyet őriznünk kell – jelentette ki.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere úgy vélte, hogy a nyári egyetem kultúrdiplomáciai misszió is. Mind nemzetpolitikai, mind a város szempontjából fontos, hogy milyen kép alakul ki rólunk.

1l2a1370Fotó: Matey István

Csontos Pál, a Debreceni Nyári Egyetem tanulmányi igazgatója arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara ösztöndíjat hozott létre, melyet egy olyan külföldi egyetemi oktató, vagy kutató kap meg, aki a magyar nyelvvel és kultúrával már eddig is kapcsolatban állt. Az ösztöndíj a díjazottnak lehetővé teszi, hogy ingyen vegyen részt a rendezvénysorozaton. Az idei nyertes Törökországból érkezik.

Közepesen ismert nyelv lett a magyar

Nádor Orsolya, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete MID Szakosztályának vezetője kiemelte, hogy a legtöbben azt gondolják a magyarról, hogy ez egy olyan kis nyelv, amelyet rajtunk kívül senki nem tanul. Ez pedig nem így van. Kárpátalján például a magyart csaknem 10 ezer ukrán anyanyelvű felnőtt igyekszik elsajátítani és több mint 2 ezer gyerek tanulja választható második nyelvként az iskolában. – Ezzel hirtelen a közepesen ismert és tanított nyelvek kategóriájába kerültünk – ismertette.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója elmondta: idén az ösztöndíjas nyári egyetemi hallgatóik száma megközelíti a 100-at. Újdonság, hogy Kelet-Európából szokatlanul sokan, több mint 50-en jönnek. A legfiatalabb résztvevő 10, a legidősebb 79 éves.

OCs