Népszerű témája lesz a következő Science Cafénak

Debrecen – A cukorbetegség megelőzéséről, kialakulásáról, szövődményeiről, kezeléséről tudhatnak meg többet az érdeklődők a Science Café következő előadásán.

A 2-es típusú diabétesz mellitus népegészségügyi szempontból az egyik legjelentősebb betegség. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb becslései szerint, több mint 415 millió ember szenved cukorbetegségben világszerte. Számuk 2040-re várhatóan meghaladja a 642 milliót. A betegek száma folyamatosan emelkedik a népesség növekedésével és a társadalom elöregedésével.

– Nem lehet eléggé hangsúlyozni a helyes táplálkozás és a megfelelő fizikai aktivitás fontosságát, amelyek révén akár meg is előzhető a megbetegedés, de mindenképpen javítható a kórlefolyás és ezzel a beteg életminősége. A már kialakult cukorbetegség esetén nagyon fontos a rendszeres kontroll, a helyes vércukorszint-beállítás. A késői súlyos szövődmények (szemészeti tünetek, érrendszeri kóros elváltozások) kialakulását lehetőség szerint meg kell előzni, vagy legalábbis késleltetni – mondta az unideb.hu portálnak az előadó Nagy Attila, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet Biostatisztikai és Epidemiológiai Tanszék tanársegéde.

Az érdeklődőket március 16-án 17 órától a megszokott helyszínen, a Csapó u. 30. alatti könyvesboltban várják a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának szervezői.

– Debreceni Egyetem –