Debreceni diákok, akik szakmájuk sztárjai lettek

Akt.:
Debreceni diákok, akik szakmájuk sztárjai lettek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Két első helyet szereztek tanulmányi versenyen a debreceni szakképzésben résztvevő diákok.

Növekszik az érdeklődés a szakképzés iránt. A Debreceni Szakképzési Centrumhoz (DSZC) tartozó iskolákba IX. évfolyamra beiskolázott tanulók száma tavalyhoz képest idén 20 százalékkal emelkedett, elérte az 1 615 főt – jelentette be Tirpák Zsolt az intézmény főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta: a felvettek 34 százaléka debreceni, 66 százalékuk vidéki. Tirpák Zsolt szavaiból kiderült, hogy a legnépszerűbb szakok az informatika, a közgazdaságtan és a vendéglátás. Emelkedett a kőművesnek, a burkolónak, ácsnak, asztalosnak tanulók száma. A szakember arra kérte a munkáltatókat, hogy minél nagyobb számban kössenek tanuló szerződéseket tanítványaikkal.

Kiváló eredménnyel

A Debreceni Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményekben csaknem 9 ezren, 63 féle szakmát tanulnak. A legtöbben idén vegyész, eladó és gépgyártás-technológiai technikusként fejezik be tanulmányaikat náluk. Végzőseik közül 958-an érettségire, 707-en szakmai érettségi vizsgára jelentkeztek. 12 százalék emelt szintű érettségit tesz. 1 808 hallgató szakmai vizsgán ad számot tudásáról – számolt be Tirpák Zsolt.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A DSZC főigazgatója büszkén újságolta, hogy a náluk pallérozódó diákok közül egy asztalos és egy informatikus néhány napja első helyet szerzett a Szakma Sztárja Fesztiválon, amelyen 41 szakma tanulói versenyeztek. (Egyébként összesen 62 tanulójuk indult különböző megmérettetéseken és sokan jó helyezéseket értek el.)

Tv szekrény a vizsgaremek

A Povolnyban asztalosnak tanuló, végzős Papp Dávid a budapesti Hungexpo területén tartott X. Szakma Sztárja Fesztiválon győzött. A lapunknak adott interjúban elmondta: édesapja évtizedek óta asztalosként dolgozik Vámospércsen, így ő már kicsi korától ismerkedett a szakma fogásaival. A legérdekesebbnek az egyedi konyhabútorok, szekrények készítését tartja. A fesztiválon fali polcot és vizsgaremekként saját tervezésű két fiókos tv/média szekrényt készített borovi fenyőből. A jövőben szeretne érettségizni, majd a technikumot venné célba. Aztán édesapjával közösen vinnék tovább a vállalkozást.

Enyhe pályamódosítással

A Mechwartos Nagy László Mihály, ugyanezen a versenyen az informatikai rendszergazda szakmában bizonyult a legjobbnak. – Akkor kaptam meg az első számítógépemet amikor általános másodikba jártam. Párszor elrontottam, aztán meg megjavítottam – emlékezett. Szavaiból kiderült, hogy az egész országból több mint 200-an indultak a fesztiválon. A fő feladat hálózati eszközök vezetékes összekapcsolása, egy szerver és egy weboldal beüzemelése volt. – Az egyetem elvégzése után sem tervezek külföldre költözni, de nem ebben a szakmában folytatnám tovább. A döntőre való felkészülés közben megtetszett a programozás és a webfejlesztés, inkább azzal foglalkoznék – ismertette a szakma ifjú sztárja.

HBN-OCs